Het Jaïrusraam van Annemiek Punt in de Nieuwe Kerk Delft | Atelier Galerie Annemiek Punt Ootmarsum, Glaskunst en Schilderkunst

Nieuwe Kerk Delft

Jaïrusraam in de Nieuwe Kerk Delft

Ontwerp en uitvoering: Annemiek Punt, 2003-2006
Techniek: Glaskunst, Gebrandschilderd glas-in-lood
Afmeting: Hoogte 7.5 meter, Breedte 3.5 meter

Op 8 september 2006 is het gebrandschilderde glas-in-loodraam van Annemiek Punt onthuld door HKH Prinses Margriet. Het raam is volledig uitgevoerd in mondgeblazen ‘echt’ antiek glas. Ontworpen en uitgevoerd door Annemiek Punt in haar atelier in Ootmarsum.

Het plaatsen van het gebrandschilderde raam van Annemiek Punt in de Nieuwe Kerk Delft
Prinses Margriet heeft op 8 september 2006 het gebrandschilderde glas-in-loodraam van Annemiek Punt onthuld.

De opwekking van het dochtertje van Jaïrus
Het ontwerp verbeeldt de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Daarbij spelen de elementen handen, gezicht en vlinder een centrale rol. Het raam biedt verschillende ‘kijk’ lagen, iedere toeschouwer kan er het zijne in ontdekken. Want er is heel wat meer te zien dan een hand, gezicht en een vlinder. Onderdelen van het kerkraam doen denken aan een cocon, vlindervleugers, verschillende gezichten dooreengevlochten, een hand onderaan die het kind naar het licht toe richt.
Uitleg ontwerp Nieuwe Kerk

Door niet alles tot in detail uit te werken, wordt de fantasie van de toeschouwer steeds weer geprikkeld en ontstaat een kerkraam dat door de jaren heen blijft intrigeren, vanuit welke invalshoek je het ook bekijkt. (Vergelijk het met een kind dat kijkend naar de wolken steeds weer nieuwe vormen ontdekt aan de hemel). 
In feite wordt iedere dag opnieuw een ander raam ‘geboren’, afhankelijk van de seizoenen, de weersinvloeden en de tijd van de dag treden steeds weer andere elementen naar voren door de wisselende lichtinval. Ook de stemming van de toeschouwer wordt weerspiegeld in het kerkraam en kleurt de beleving van de voorstelling.

Het raam bevindt zich rechts in de kopgevel van de Nieuwe Kerk in Delft.

Ga terug

Het raam bevindt zich rechts in de kopgevel van de Nieuwe Kerk in Delft.