In 1979 begon Annemiek Punt op 19-jarige leeftijd haar atelier voor gebrandschilderd glas-in-lood in Denekamp. Begin jaren ’90 vestigde zij haar atelier en galerie in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat in het stadje Ootmarsum. Op deze rustige plek naast het klooster vond ze rust en ruimte om haar bijzondere kunstwerken te kunnen vervaardigen.

Het authentieke stadje Ootmarsum

Ootmarsum, bekend om zijn kunstzinnigheid en authenticiteit, is zeker een bezoek waard. Geniet van een wandeling door de smalle straten en steegjes, omzoomd met galerieën, terrassen en moderne boetieks. Tijdens Pasen dompelt Ootmarsum zich onder in eeuwenoude paasrituelen. Mensen trekken hand in hand door het centrum terwijl ze traditionele Ootmarsumse paasliederen zingen, een gebruik dat bekend staat als Vlöggeln. Elk jaar worden op Eerste Paasdag de paasvuren aangestoken, een prachtige oude traditie.

De straten van Ootmarsum

Historie van Ootmarsum

Lang voor onze jaartelling was dit gebied al bewoond. Nomaden vestigden zich hier en stichtten kleine gemeenschappen. Rond het jaar 126 na Christus vestigde de Frankische koning en veldheer Othmar zich in een van deze nederzettingen, die later de naam Othmarsheim kreeg en uiteindelijk Ootmarsum werd genoemd. De lokale bevolking noemt het nog steeds ‘Oatmösche’.

Statige gebouwen met indrukwekkende gevels uit de middeleeuwen getuigen van een rijk gildeleven in Ootmarsum. Ook agrariërs bouwden hier hun boerderijen midden in het stadscentrum. Tijdens een wandeling kun je zomaar stuiten op een prachtig, oud vakwerkhuis. Hoewel Ootmarsum vroeger een bruisend stadje was, miste het de industriële revolutie; er kwam geen spoorlijn of kanaal, en de verbetering van de toegangswegen liet lang op zich wachten.

Ootmarsum, beschermd stadsgezicht

De afwezigheid van grote industrie zorgde ervoor dat het stadsbestuur geen noodzaak zag voor grote aanpassingen aan straten en steegjes. De inwoners behielden hun woningen zoals ze waren, waardoor Ootmarsum zijn middeleeuwse aanzicht behield. In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd het oude stadscentrum aangemerkt als ‘Beschermd Stadsgezicht’.

Glaskunst en schilderkunst in Ootmarsum

Vandaag de dag is Ootmarsum een bloeiende kunststad. De galerie van Annemiek Punt, één van de eerste in Ootmarsum, biedt een permanente tentoonstelling van haar glas- en schilderkunst. Op deze historische plek heeft Annemiek tientallen monumentale glaskunstwerken gecreëerd, waaronder een raam voor de Nieuwe Kerk in Delft.

De galerie van Annemiek Punt naast het klooster in Ootmarsum - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum
Atelier Galerie Annemiek Punt in het voormalig kindertehuis in het historische stadje Ootmarsum.
Detail kunstwerk voor het Carmel College - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum

Meld je aan voor onze nieuwsbrief