Ootmarsum - Annemiek Punt 40 jaar glaskunst

Annemiek Punt

Annemiek Punt (1959) is glaskunstenaar, meesterglazenier, kunstschilder en bovenal: zichzelf…

Grondlegger van de hedendaagse experimentele glaskunst

Sinds een aantal decennia zoekt, en vindt, Annemiek Punt nieuwe wegen in de glaskunst. Kunsthistorici beschrijven haar als een ware pionier in het vakgebied van glasversmelting in Nederland. Ze wordt gezien als de grondlegger van de hedendaagse experimentele glaskunst, en is in 2014 geridderd voor haar verdiensten voor de Nederlandse glaskunst. Annemiek heeft het werken met glas verheven tot ware kunst van een bijzonder hoog niveau. In haar 40-jarig kunstenaarschap heeft ze meer dan 90 grootse, monumentale glaskunstwerken ontworpen en gerealiseerd. Van Amsterdam tot Berlijn, van Lekkerkerk tot Nagasaki. Enkele persberichten hierover vindt u hier.

Beeldtaal

Haar jarenlange ervaring resulteerde in een geheel eigen beeldtaal die zichtbaar is in alles wat ze maakt. In de veelkleurige glaskunstwerken ziet men haar ervaring terug. De kunstwerken van Annemiek zijn zowel figuratief als abstract, maar altijd even boeiend en tijdloos. Haar herkenbare beeldtaal inspireert veel mensen en heeft zelfs gezorgd voor een ware heropleving van het glasversmelten.

Ambacht & kunstenaarschap

In 1979 begon Annemiek haar atelier voor gebrandschilderd glas-in-lood in Denekamp. De opleiding voor het glazenieren en brandschilderen heeft Annemiek gevolgd in Duitsland, waar zij ook de kennis van scheikundig en ambachtelijk handwerk eigen maakte. Om het gevoel voor kleuren en lijnen nog beter onder controle te krijgen, volgde Annemiek begin jaren ’80 naast haar werk in het glasatelier een vijfjarige aanvullende HBO studie aan de AKI (kunstacademie) in Enschede.

Ootmarsum

Het atelier en de galerie van Annemiek Punt zijn te bezoeken in het eeuwenoude stadje Ootmarsum (Ov). In 1994 vestigde zij zich hier in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat. Op deze locatie ontwikkelde en verfijnde zij haar kenmerkende gebruik van kleuren en vond ze voldoende rust en ruimte om haar fascinatie voor kleur, vorm, techniek en gevoel tot uiting te brengen.


‘Annemiek Punt schildert met licht
            dat tot leven wordt gebracht in glas’

Atelier – Galerie