Annemiek in haar galerie banner 45 - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum

AL 45 JAAR GROOT IN GLAS

Sinds 1979 zoekt – en vindt – Annemiek Punt nieuwe wegen in de kunst. Ze staat bekend om haar grote diversiteit in kunstvormen: glasversmelten, glas-in-lood, glasblazen en schilderkunst. Maar meer nog om de vrije en schilderachtige uitstraling van haar werk. Haar kunstwerken zijn expressief en experimenteel. Ze kan ontzettend vrij en intuïtief werken omdat ze haar materialen door en door kent, en technieken tot in de puntjes beheerst. 

JONGE MEESTERGLAZENIER

In 1979 begon Annemiek op 19-jarige leeftijd haar atelier voor gebrandschilderd glas-in-lood. De opleiding voor het glazenieren en brandschilderen heeft ze gevolgd in Duitsland, waar ze zich ook de kennis van scheikundig en ambachtelijk handwerk eigen maakte. Ze perfectioneerde haar beheersing de technieken in de praktijk, en daarnaast verdiepte ze zich in de theorie. Al snel werd ze geroemd wegens haar techniekbeheersing en beeldtaal.
Annemiek Punt in een krantenartikel Tubantia - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum
Annemiek Punt gefotografeerd voor een krantenartikel in de Tubantia in 1982
Glaskunstwerk voor het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum
Bij één van de meer dan 120 monumentale kunstwerken die ze heeft mogen ontwerpen en uitvoeren

Artistieke vrijheid

Om het gevoel voor kleuren en lijnen in haar kunst nog beter onder controle te krijgen, volgde Annemiek begin jaren ’80 de vijfjarige HBO-studie Tekenen en Schilderen aan de AKI (de kunstacademie in Enschede). Annemiek wilde haar creatieve horizon verbreden. Ze leerde hoe je bestaande structuren kon en moest doorbreken om iets nieuws te maken. De kennis en ervaring die ze opdeed gebruikte ze om haar werk vrijer en vrijer te maken. Artistieke inspiratie is essentieel voor Annemiek. Scheppen is voor haar een proces dat nooit stopt. Ze tekent altijd en overal, en beschikt over een indrukwekkende en nog steeds groeiende rij schetsboeken waar ze haar ideeën in vastlegt. 

Annemiek: ‘Ik laat mijn werk spreken, dat vertelt wie ik ben, in alle facetten’

Pionier in glasversmelting

Annemiek begon als één van de eersten in Nederland met het versmelten van glas. Ze was gefascineerd door de onbeperkte mogelijkheden voor haar creativiteit. Annemiek heeft zichzelf een weg gebaand door onbekend terrein en wordt gezien als een ware pionier binnen de glasversmelting. In 2014 is ze geridderd voor haar verdiensten voor de Nederlandse glaskunst. Ze kent het materiaal als geen ander, heeft vele technieken zelf uitgevonden en blijft experimenteren en innoveren. Zo zijn de versmolten wandreliëfs haar eigen uitvinding: een prachtige manier om haar glaskunst aan de wand te bevestigen, waardoor het altijd wisselende licht een andere schaduw werpt.
'FOR ALL GENERATIONS' - CANADESE BEGRAAFPLAATS – HOLTEN – 2011 – TECHNIEK: GLASKUNST, GLASVERSMELTING – BREEDTE: 2 METER, HOOGTE: 1.5 METER
Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven onthullen het kunstwerk van Annemiek Punt voor de Canadese Begraafplaats in Holten
De galerie van Annemiek in Ootmarsum - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum
De galerie van Annemiek Punt in Ootmarsum

Atelier en galerie in Ootmarsum

Begin jaren ’90 vestigde Annemiek haar galerie en atelier in een voormalig kindertehuis naast het klooster in het eeuwenoude stadje Ootmarsum. Haar kunstwerken bevinden zich over de hele wereld, maar Annemieks galerie in Ootmarsum is altijd dé plek gebleven waar haar glaskunst en schilderkunst permanent wordt tentoongesteld. Hier kunnen bezoekers in een historische omgeving genieten van haar nieuwste kunstwerken.

Annemiek is ruim twee jaar gevolgd door een filmmaker voor de documentaire ‘Beeldend Licht’, over haar kunstenaarschap:

Detail kunstwerk voor het Carmel College - Glaskunst van Annemiek Punt in Ootmarsum

Meld je aan voor onze nieuwsbrief