Ootmarsum | Atelier Galerie Annemiek Punt in Ootmarsum, Glaskunst en Schilderkunst

Ootmarsum

In 1979 begon Annemiek Punt op 19-jarige leeftijd haar atelier voor gebrandschilderd glas-in-lood in Denekamp. Begin jaren ’90 vestigde zij haar atelier en galerie in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat in het stadje Ootmarsum. Op deze rustige plek naast het klooster vond ze rust en ruimte om haar bijzondere kunstwerken te kunnen vervaardigen.

Het authentieke stadje Ootmarsum

“Het kunstzinnige en authentieke stadje Ootmarsum is een bezoek meer dan waard. Heerlijk flaneren door de smalle straten en steegjes met aan weerszijden galerieën, terrassen en eigentijdse boetieken. 

Met Pasen staat Ootmarsum in het teken van de paastradities. Hand in hand trekken mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. Deze traditie wordt Vlöggeln genoemd. Volgens oud gebruik worden elk jaar op de 1e paasdag de paasvuren ontstoken.

Historie van Ootmarsum

Reeds vóór onze jaartelling was deze streek al bewoond. De nomaden gaven hun zwervend bestaan op en stichtten kleine nederzettingen. In één daarvan vestigde zich in het jaar 126 na Christus de Frankische koning en veldheer Othmar. De nederzetting kreeg uiteindelijk de naam van deze veldheer: Othmarsheim, wat later Ootmarsum werd. In de eigen streektaal zeggen de inwoners ‘Oatmösche’.

Deftige panden met prachtige gevels dateren nog uit de middeleeuwen, toen Ootmarsum een rijk gildeleven kende. Maar er woonden ook agrariërs, die hun boerderijen in het stadscentrum bouwden. Op onverwachte momenten loop je nog tegen zo’n prachtig oud vakwerkhuis aan. Hoe boeiend Ootmarsum vroeger ook was, de slag om de industriële ontwikkeling heeft het stadje gemist. Geen spoorlijn, geen kanaal. Een veel te late verbetering van de invalswegen.

Ootmarsum, beschermd stadsgezicht

Dit alles maakte dat de industrie in Ootmarsum niet op gang kwam. En dat zorgde er weer voor, dat een stadsbestuur een verbetering van straten en steegjes niet noodzakelijk achtte. De bewoners op hun beurt lieten hun huizen zoals ze waren en zo bleef Ootmarsum het aanzicht houden van het middeleeuwse stadje. Het oude stadscentrum kreeg zelfs in de 90-er jaren van de twintigste eeuw de status van ‘Beschermd Stadsgezicht’.”

Glaskunst en schilderkunst in Ootmarsum

Vandaag de dag staat Ootmarsum bekend als kunststad.  De galerie van Annemiek Punt is één van de eerste galerieën in Ootmarsum. Hier wordt haar glaskunst en schilderkunst permanent tentoongesteld. Op deze historische locatie heeft Annemiek tientallen monumentale glaskunstwerken vervaardigd, waaronder haar raam voor de Nieuwe Kerk in Delft.

Atelier Galerie Annemiek Punt Ootmarsum Glas & Schilder Kunst
Atelier Galerie Annemiek Punt in het voormalig kindertehuis in het historische stadje Ootmarsum.